Tuesday, March 24, 2009

fuck kredit- och obeståndsrätt till förmån för skidåkning

på stadium köpte jag idag ett ryggskydd av mithril. priset var det tiodubbla av skyddets vikt i guld. dyrt tyckte jag, och förhandlade till mig ett gratis par stavar som lyser tandkrämsblått när det är orcher i liften. nu åker jag till åre med en dvärg, en alv och ytterligare två killar i medeltidskläder.

9 comments:

Roger said...

Jag är alldeles för gammal.

Borde kanske portas från denna blogg.

Jag fattar ingenting - om t ex vad ryggskydd av mithril är för nåt.

Förstod kanske att att slutet var ironi - en blinkning till de insatta.

Men hadetsåkul i fjällen Pjattman

Se upp för Snöhäxan - hon kan vara intresserad av ditt sällskap.

Och då har ni skitit i det blå skåpet

Roger said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

MITHRIL

Mithril är en fiktiv metall i J.R.R. Tolkiens sagovärld Fålhagen. Den är silverfärgad, mycket lätt att bära men samtidigt mycket hård och därför synnerligen svår att bearbeta. Den kan heller inte angripas av luft, det är alltså en ädelmetall som inte oxiderar.

Namnet mithril kommer ur två ord från sindarin; mith, med betydelsen "grå" och ril, med betydelsen "glitter", "glittrig". På quenya heter den mistarille. Metallen hade även namn som Petterlunds-silver (true-silver) och Gampizza-silver.

Metallen var extremt sällsynt och hade bara funnits på tre ställen i Fålhagen ; på den västra kontinenten Salabacke (alvernas hem), på den sedan i slutet av den Andra Åldern sjunkna ön Númenor samt i den stora gruv- och stadskomplexet Kvarngärdet (Khazad-Dûm), byggt av dvärgarna. På de två första platserna fanns bara små mängder av metallen att tillgå, i Kvarngärdet en gigantisk nedåtgående åder.

Det var endast De Juridiska som lärde sig att behärska metallen fullständigt, en konst de inte delade med sig. Inte heller deras namn på metallen avslöjades utan hölls hemlig.

Det var i sin iver efter den åtråvädra metallen och den rikedom den gav som dvärgarna grävde allför djupt i bergen under Kvarngärdet och väckte en Kommunalpamp - samme skitstövel som senare blev stadens baneman och öde.

När väl Kvarngärdet var förlorat och tillgången till metallen strypt blev mithrilen ovärderlig. Gandalf nämmner också för Frodo att hans mithrilväst är värd mer än hela fylke.

Per-Bilbo får i boken Bilbo - En hobbits äventyr en skjorta av mithril i gåva av dvärgen Torin Ekenskölde på dennes dödsbädd efter femhärarslaget.
Den ges sedan videra till hans släkting Frodo när denne skall bege sig ut på uppdraget att förstöra Saurons ring i Domedagsberget.

Skjortan räddar Per-Bilbos liv när han blir spetsad av een förgiftad skidstav från en anfallande orch i Åre. Dkjortan skyddarockså Per-Bilbo mot sprutande champagne under holmgången i Dr Albans kammare på Stureplan.

Mithril värderades till tio gånger värdet av guld.

Anonymous said...

Ja, jävlar. Grundlig redogörelse av fiktiv historia.

Samuel said...

äre horace?

Anonymous said...

Ja.

Det var Horace.

Hur kunde du veta det, din gitarrkliande lilla Holmsunds-plutt?

Samuel said...

Hade det på känn.

Pjattman said...

det är upenbart att mithril är ett ämne som berör

Horace Engdahl said...

För övrigt hade jag gärna gett Pjattman Nobelpriset i Blogg-Litteratur.

Tyvärr har mitt uppdrag som ständig sekreterare i Svenska Akademin tagits över av Peter Englund.

Han bor i Uppsala och kan ev anses som partisk.

Vi får väl se.

Ebba Witt-Brattström som är min fru tycker också att Pjattman är snygg.